Jídlo na cesty
Nutriční terapeutka Věra Boháčová doporučuje:
„Na delší cesty se skvěle hodí pečivo, klasické bílé stejně jako celozrnné, které je dobrým zdrojem sacharidů. Ty by neměly chybět v žádném vyváženém jídle a jiné varianty jako brambory, těstoviny nebo rýže jsou v rámci cestování na rozdíl od pečiva obvykle nepraktické. Aby byla svačina vyvážená a zasytila na delší dobu, je dobré pečivo doplnit potravinami s obsahem bílkovin (tj. sýry, vejci, pomazánkami z luštěnin, případně masem a šunkou), podmazanými trochou tuku. Rozhodně nesmí chybět zelenina nebo ovoce – nejenže dodá svačině důležité vitamíny a minerální látky, ale také příjemně osvěží. A na cestách nezapomínejme ani na pitný režim – ve velkém horku jsou vhodné zejména přírodní minerálky!“
Patero důvodů, proč jíst na cestách pečivo:
- zlepší soustředění řidiče za volantem a dodá potřebnou energii celé posádce, která tak nebude mít každou chvíli hlad ani chuť na „něco dobrého“, a chtít proto zastavovat,
- díky široké nabídce uspokojí každého strávníka – děti klasická bílá kaiserka, mámu celozrnná kornbageta, tátu dřevorubecký chleba…,
- na rozdíl od tradičních smažených řízků či karbanátků jsou obložená bageta nebo sendvič lehčí na trávení, není po nich těžko a neunavují, což ocení zejména řidiči,
- svačinu, ale i hlavní pokrm s větším kusem pečiva a bohatší náplní můžeme sníst kdekoliv a kdykoliv, navíc je nemusíme významně chladit (zejména pokud zvolíme vhodnou náplň),
- kousek sladkého pečiva doplněný ovocem je mnohem lepší varianta než sladkosti nebo rozteklé čokoládové sušenky.
Kornbageta se sýrem:
1 kornbageta, čerstvý sýr, rukola, rajčata, mozzarella, plátky goudy, pesto (olivový olej, piniové oříšky, česnek, bazalka, sýr parmazánového typu), olivový olej
Kornbagetu podélně prokrojíme, spodní půlku namažeme čerstvým sýrem, přidáme lístky rukoly a poklademe střídavě plátky rajčat, mozzarelly a goudy. Lžičkou přidáme pesto z rozmixovaných surovin, lehce pokapeme olivovým olejem a přiklopíme druhou půlkou kornbagety.
Komentáře